Skip to the main content.
Tag det i brug i din salon (0kr)
Tag det i brug i din salon (0kr)

Download prisliste

Book samtale

2 minutters læsetid

Dræber en kontantløs kultur drikkepenge?

Harri Mullylä, administrerende direktør hos Book Salon, skrev en artikel for Salon Today d. 4. august 2022. Du kan læse artiklen her eller finde et link til Salon Today i bunden.

 

Over hele verden har COVID-19-pandemien ramt skønheds- og frisørsaloner hårdt. En branche, der er afhængig af interaktion mellem mennesker, betød dette, at mange stod over for en længere periode uden arbejde, når dette ikke længere var muligt. Uden kunder, der kom ind ad døren hver dag, kunne iværksættere ikke opretholde deres grundlæggende indtægtskilde. Men de mistede også en anden vigtig del af deres lønsammensætning: drikkepenge.

Drikkepengekulturen har længe været et fast træk ved branchen som en anerkendelse af det store arbejde, som hår- og skønhedsbranchens fagfolk udfører.

Pandemien har medført en hurtig overgang fra kontanter til kort, da det er en betalingsmetode for de kunder der forsøger at undgå de uhygiejniske kontanter. Saloner begyndte at blive digitale, men løsninger på drikkepenge var begrænsede globalt set, selv om kunderne ønskede denne mulighed.

Drikkepengekulturen varierer rundt omkring i verden - i Norden er drikkepenge ikke forventet eller almindeligt. Mens det er i USA og de fleste europæiske lande, herunder Frankrig, Tyskland, Spanien, Tjekkiet, Ungarn, Irland, Portugal og Storbritannien er almindeligt at give drikkepenge og en måde iværksætterne kan supplerer deres indkomst.

SMARTE DIGITALE BETALINGER SÆNKER BARRIEREN FOR AT GIVE DRIKKEPENGE

I årtier har kontanter været den vigtigste kilde til drikkepenge, men nu har overgangen til de digitale betydet, at kunderne er mindre tilbøjelige til at give drikkepenge, når de bruger kontantløse betalingsmetoder. Den generelle følelse er, at folk tror, at kontante drikkepenge vil gå til den person, man ønsker, i modsætning til digitale betalinger, hvor det anses for at være mere vanskeligt at være sikker på, at betalingerne går til den rigtige person.

I andre nyheder fra Storbritannien blev det anslået, at frisører i 2020 kunne stå over for tab på over 81 millioner pund i mistede drikkepenge, hvis der ikke tages hensyn til kontantløs praksis. To ud af tre forbrugere ville undgå drikkepenge, hvis de ikke kunne bruge kontanter, hvilket svarer til et tab på 81,27 mio. pund for frisørerne, hvis man baserer det på en standarddrikkepengesats på 10 %.

Så hvis kunderne er mindre tilbøjelige til at give drikkepenge, hvis de ikke kan bruge kontanter, men brugen af kontanter er faldet betydeligt på grund af pandemien, skal saloner bruge digitale betalingssystemer, der tilskynder kunderne til at betale drikkepenge - drikkepenge barrieren skal sænkes. At have et system, der giver kunderne mulighed for at vælge drikkepenge til, når de betaler, vil fungere som en påmindelse til kunderne om, at de kan give drikkepenge. Det er også en god idé at have mulighed for at give drikkepenge på forhånd for betalinger, der foretages online og det vil dermed fungere, som en måde at indsamle ekstra indkomst til hårdtarbejdende personale.

DIGITALISERING ER BEDRE FOR DRIKKEPENGE I DET LANGE LØB

For at starte med en af de mest grundlæggende fordele ville digitaliseringen betyde mindre tid med at indbetale kontanter i banken hver uge, hvilket sparer en masse tid og kræfter. I det hele taget bliver dit regnskab meget enklere. Drikkepenge går direkte ind i salonsoftwaren og direkte videre dine stylisters løn fra denne lønperiode. Rapporter kan autogenereres og sendes til revisoren for behandling. Opdeling af indkomsten mellem salonmedarbejderne kan foretages med det samme. Desuden ved at udnytte digitale betalinger og bookingtjenester, er du i stand til at se og spore vigtige målinger for din salon, såsom nye kunder pr. måned, klient fastholdelse, besøgshyppighed, gennemsnitlige omkostninger, produktivitet og en hel masse mere blot med ét par klik.

Desuden vil du have øjeblikkelig adgang til ugentlige, månedlige eller årlige præstationsdata, som kan hjælpe saloner med at beslutte, hvilke områder af deres forretning, der over- eller underpræsterer specifikke mål og målsætninger.

SAMMENFATNING

Indførelsen af denne nye teknologi vil sammen med andre teknologier gøre det muligt for saloner at imødekomme disse skiftende tendenser og give en bedre service til vores kunder. Men for at få succes er iværksættere og saloner nødt til at være opmærksomme på to ting: 1) at sænke barrieren ved indsamling af drikkepenge - gør det helt klart, at man kan give drikkepenge via digitale betalingsløsninger og gøre det så nemt som muligt at foretage dem, og 2) være opmærksom på, at det ikke altid er muligt at adskille behandlingsgebyrerne for indsamling af drikkepenge, men lad vær med at straffe dit hårdtarbejdende personale ved at tage en del af drikkepengene for at dække gebyrerne.

DOWNLOAD UDSKIFTNINGSGUIDEN

Læs artiklen på Salon Today

Book Salon online booking system for beauty salons

Hvordan får jeg flere yderst tilfredse kunder?

Succesfulde saloner har nogle gange kunder, der kommer langvejs fra med flere timers transport. Der er noget helt særligt over disse saloner, noget,...

Read More
Book Salon online booking system for beauty salons

Hvordan gør jeg min virksomhed rentabel? (Uden at skulle bruge al min fritid på det)

Nedenstående formel bør betragtes som hjørnestenen i fastsættelsen af priser. Du har naturligvis ingen kontrol over momssatsen, men ellers er det i...

Read More

Book Salon på Beauty22 messen i København

Book Salon, en finsk startup, der for blot få måneder siden gjorde sit indtog på det danske marked, deltog i dette års Beauty22-messe i...

Read More